Don Jure Paponja, đakon iz Župe sv. Ilara, don Ivo Markić i don Mišo Pecotić zaređeni za svećenike

Radosna je danas 4. lipnja dubrovačka Crkva jer je bogatija za tri nova svećenika koje je na svečanom pontifikalnom slavlju u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku zaredio dubrovački biskup mons. Roko Glasnović kojemu je ovo prvi put da kao biskup dijeli sakrament svetog reda.

Don Ivo Markić, don Jure Paponja i don Mišo Pecotić sveti red prezbiterata primili su u nazočnosti subraće svećenika, đakona, bogoslova, sjemeništaraca, redovnika i redovnica, obitelji iz kojih dolaze, rodbine, prijatelja, bratima, skauta i zajednice vjernika posebice iz župa na kojima su služili tijekom đakonskog praktikuma.

„Mi kao vjernici smo liturgijska bića, to znači da nas liturgija bitno određuje, Isus Krist koji je glavni liturg i darivatelj Duha Svetoga“, kazao je na početku svečanog slavlja dubrovački biskup srdačno pozdravljajući sve okupljene među kojima su bili generalni vikar Dubrovačke biskupije don Ivica Pervan te rektor Centralnog bogoslovnog sjemeništa iz Splita don Đuliano Trdić.  „Molimo ga da primimo Duha Svetoga koji će nas ojačati i izliječiti da budemo svjedoci njegove ljubavi.“

U obredu ređenje za dostojnost ređenika da pristupe sakramentu posvjedočio je rektor Trdić.

U propovijedi je mons. Glasnović kazao kako je velika i nemjerljiva radost danas za našu mjesnu Crkvu, ređenike, njihove obitelji i prijatelje uoči svetkovine Duha Svetoga. Ovo je trenutak i za druge svećenike da se ponizno i zahvalno prisjete svoga ređenja.

Istaknuo je kako se ove godine u Dubrovačkoj biskupiji dijele sva tri stupnja svetog reda: biskupsko ređenje bilo je u siječnju, svećeničko sad u lipnju, a očekuje se i đakonsko ređenje u listopadu. „Krist daruje svoju Crkvu. Dužnost je svih vjernika biskupije da pristupnike za prezbiterat prate molitvama. A kako molitva nikad ne prestaje, to znači ne samo danas već tijekom cijelog njihova života da bi oni ostali vjerni pozivu i poslanju i dostojno slavili euharistiju i sakramente za narod Božji “, poručio je dubrovački biskup.

Biskup je nadalje podsjetio na značenje naroda Božjeg u kojem svatko ima svoju ulogu te kratko općenito opisao situaciju u svijetu u kojem živimo. „Tom svijetu i ranjenom čovjeku obraća se Božja riječ“, kazao je biskup te protumačio naglaske misnih čitanja povezavši ih s onim što su ređenici kao budući svećenici pozvani činiti.

Svoj poziv i poslanje ređenici ne mogu ispuniti svojim običnih ljudskim snagama, ali mogu činiti osnaženi ljubavlju Kristovom „koja je identitet svećenika“.  Potom je biskup Glasnović nabrojao osobine kakve bi svećenik trebao imati, a sve to u vjeri, ufanju i ljubavi.

Podsjetio je i na riječi papa Benedikta XVI. i pape Franje o svećeništvu istaknuvši kako je svećeništvo odgovor na Božji poziv, kako je svećenik prije svega čovjek Božji, kako svećeništvo nije karijera nego služenje. Citirao je i riječi kardinala Roberta Saraha o svećeništvu posebice njegove misli o važnosti liturgijske uloge svećenika, ali i uloge liturgije u životu svih vjernika. Biskup je naveo i poticajne misli nekih drugih crkvenih osoba za ovaj trenutak svećeničkog ređenja. Također je pročitao i preporuke vjernice laikinje za svećenike kojima ih se, uz ostalo, potiče da za njih mole i budu im na pomoći.

Promišljao je i o očekivanima ređenika od Božjeg naroda te ih uputio da uvijek kod Isusa i svetaca traže utjehu ako im se dogode trenuci razočaranja.

Liturgijsko pjevanje predvodio je Mješoviti katedralni zbor pod vodstvom Petre Potrebica, a za orguljama je bio Marko Palčok. Litanije Svih svetih pjevali su bogoslovi Centralnog bogoslovnog sjemeništa iz Splita.

Trojicu novih svećenika Dubrovačka biskupija dobila je u godini kada se obilježava 1050 godina zaštite sv. Vlaha. Na kraju mise biskup zareditelj je zahvalio svima i potaknuo na molitvu za obitelji kako bi u njima nikla i druga nova svećenička zvanja.