Gospa od Obrane; Don Miljenko Babaić predvodio središnje koncelebrirano misno slavlje

Svečanim misama na Dupcu vjernici i svećenici Župe dubrovačke proslavili su blagdan Gospe od Obrane nebeske zaštitnice naše općine. Prvu misu u 7:00 sati predvodili su Franjevci, a zatim u 8:00 oci Dominikanci.

U 8:15 iz župne crkve sv. Marije Magdalene u Mandaljeni krenula je tradicionalna hodočasnička procesija vjernika i barjaka do Gospine crkve na Dupcu.

Po dolasku procesije središnje koncelebrirano misno slavlje u 10 sati uz sudjelovanje don Vilima Petrovića i đakona Jure Paponje predvodio je župnik Župe Svetog Ilara don Miljenko Babaić.

Na početku propovijedi župnik Babaić je kazao kako nije uvijek lako istinski živjeti Isusov nauk. Potrebno je, a nije ugodno sebi postaviti pitanja kako je moguće ispovijedati vjeru u Isusa Krista, a onda činiti zla djela.

- Kako je moguće ispovijedati vjeru u Isusa Krista vjerovati da je Blažena Djevica Marija Bogorodica, a onda liku Blažene Djevice Marije  nožem iskopati oči kao ovdje na Dubcu, kao na kipovima sv. obitelji u Čilipima, Vukovaru itd. Kako je moguće pozivati se na Krista i vjeru pa činiti ono što se događa danas u Ukrajini? Poglavar Crkve u Rusiji i predsjednik države pozivaju se na Boga. Supruga ruskog vojnika u ime Božje 'naručuje' od supruga vojnika u Ukrajini što sve treba ukrasi i donijeti kući !? Vjerovati i živjeti, koji veliki poziv. primjer iz Amerike o ubojstvu nerođene i tek rođene djece, a kažemo kako smo vjernici. Domovinom Hrvatskom odzvanjaju teške psovke na ime Blažena Djevica Marija Bogorodica, Boga... i sve to olako opravdavamo na razne načine.

Gdje smo mi s našom vjerom? Donosimo li plodove Uskrsa? Gdje bacamo svoju mrežu života?”, upitao se župnik Babaić potičući vjernike na promišljanje. Također je u propovijedi spomenuo aktualnu situaciju iseljavanja iz domovine primijetivši kako su se sv. Josip i Blažena Djevica Marija vratili iz Egipta u svoju zemlju jer je ona Isusov dom - rekao je don Miljenko.

Gospa od obrane

Popodnevnu Sveta misa u 17:00 sati, su predvodili oci Isusovci.

Back to Top